Kennismaking Onderzoek Begeleiding Tarieven Links Contact

 

Jongeren met autisme gaan anders om met sociale contacten dan mensen zonder autisme. De ervaring leert dat jongeren met autisme vaak vragen hebben over hun eigen seksualiteit en over seksualiteit in de relatie tot de ander. De training seksuele vorming heeft als doel seksuele voorlichting te geven, rekening houdend met het autisme.

Bij jongeren met autisme is weinig ‘vanzelfsprekend’ in hun gedrag, dus ook de seksuele voorlichting, wensen en grenzen rond seksueel gedrag hebben expliciet aandacht nodig. Onduidelijkheid en misvattingen op het gebied van seksualiteit kunnen veel invloed hebben op de jongere en zijn sociale ontwikkeling.

Voor wie is de training seksuele vorming bedoeld?

De trainingen op het gebied van seksuele vorming zijn bedoeld voor jongeren met autisme vanaf 14 jaar waarbij er sprake is van:

gebrek aan kennis over relaties en seksualiteit.
onduidelijkheid over de concepten: "verkering", "vriendschap", "verliefdheid" en een "relatie" hebben.
weinig weerbaar zijn in relatie,
geen onderscheidt maken in een relatie bij familieleden, vrienden of een professionele relatie.

verwaarlozing van persoonlijke hygiëne. Het lijf verandert en heeft een andere verzorging nodig. Maar meegaan met veranderingen is niet altijd zo eenvoudig voor leerlingen met autisme.

aan alles mee willen doen zonder te begrijpen waar het om gaat, etc, etc.

uit de hand lopend experimenteergedrag, b.v. veel seksueel getinte woorden gebruiken om te kijken welke reacties er komen, maar ook op een bijzondere manier experimenteren met het eigen lijf komt voor.

grensoverschrijdend gedrag.

De seksuele vorming heeft tot doel om jongeren met autisme (vanaf 14 jaar) passende relationele en seksuele voorlichting te bieden waarbij een ingewikkeld en abstract thema als relaties en seksualiteit voor de jongeren concreet en helder worden. De training kan individueel of in kleine groepjes worden aangeboden. Wat het beste past bij uw kind is afhankelijk van de individuele problematiek.

De training seksuele vorming bestaat uit tien bijeenkomsten van ongeveer 1 1/2  uur per keer en kan aan de hand van diverse thema's behandeld worden, zoals:

Relaties algemeen: Hoe verlopen relaties? Wat is de bedoeling van een relatie? Wat verwacht ik in een relatie? Welke gevoelens horen er bij een relatie etc...

Familierelaties: Welke gezinsvormen zijn er? Wat doen ouders voor je? Hoe onderhoud je een relatie met je familie? Wie hoort er allemaal bij een familie? etc...

Vriendschap: Wat is vriendschap? Wat zijn goede en slechte vrienden? Hoe maak je vrienden en hoe kan je vrienden behouden? Welke gradaties zijn er  in vriendschap?  etc..

Partnerrelaties: Hoe krijg je een vaste relatie? Hoe verloopt een vaste relatie? Wat houdt mijn autisme in voor mijn relatie? etc...

Professionele relaties: Wat is een professionele relatie? Hoe ga ik om met mijn hulpverlener? Hoe ga ik op school om met de leerkracht, mijn klasgenoten of de directie?

Weerbaarheid: Wat is pesten en wat kan ik eraan doen? Hoe kom ik op voor mezelf> Hoe kan ik duidelijk "nee" zeggen als ik iets niet wil? Wat betekenen aanrakingen? elke sociale regels gelden er bij het aanraken van personen? Wanneer kan ik iemand aanraken en hoe moet ik dat dan doen?

Seksualiteit: Hoe ziet het lichaam van een man en een vrouw eruit? Wat verandert er in de puberteit? Wat kan wel en wat kan niet? Wat is masturbatie en hoe doe je dat? Hoe vrij je met iemand? Wat is homoseksualiteit? hoe verloopt zwangerschap en geboorte? Hoe kan je zwangerschap voorkomen? wat zijn SOA's? Hoe ga je respectvol met de ander om? Hoe ga je hygiënisch met je eigen lichaam om?

 

 

Free counter and web stats algemene voorwaarden    copyright  klachtenreglement  beroepscode NVO